Världsröstdagen 16 april
Den 16 april är det Världsröstdagen, dagen då rösten uppmärksammas över hela världen. Samma dag gör barn på förskolor runt om i Sverige sina röster hörda genom en sång-manifestation. Klockan 10.00 sjunger de signaturmelodin för det nationella projektet Rösträtt – sång på förskolan. Inför dagen släpps också en film med sången som manifesterar barns röster i hela landet. Här medverkar bland annat barn från Lidköping.
SE FILMEN HÄR:
I filmen hörs barn sjunga Rösträttslåten, skriven av Dan Bornemark, och vi får se kända vyer från våra olika regioner i Sverige – från Turning Torso i söder till snödrivorna i Norrbotten. Däremellan får vi även uppleva Kinnekulle, Visby ringmur, Astrid Lindgrens Näs och Kungliga slottet i Stockholm med flera.
Barn från Lidköping representerar Västra Götalandsregionen i filmen som släpps inför
Världsröstdagen. De sjunger Rösträttslåten från stranden vid Skogshyddan med Kinnekulle
i bakgrunden. Fotograf/Källa: Emma Johansson
Manifestationen på Världsröstdagen är en del av Rösträtt – sång på förskolan som jobbar för att stärka sången i förskolan och inspirera pedagoger och barn till att sjunga mer i den dagliga förskoleverksamheten. Det är ett nationellt samarbetsprojekt mellan 13 regioner, däribland Västra Götalandsregionen, som arbetar tillsammans för att göra en radikal och genomgripande insats för sång på små barns villkor.
– Vi märker att många vuxna känner sig osäkra hur de ska sjunga med barnen. Därför vill vi inspirera och hjälpa personal i förskolan att sjunga frimodigt tillsammans med barnen. Varför inte börja med att sjunga och dansa till Rösträtts-låten? säger Marit Zetterström, Körcentrum Väst, Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen.
Bakgrunden till projektet är ett nationellt upprop som uppmärksammat att sången får allt mindre plats i skola och förskola. Sångens positiva inverkan på lärande och välbefinnande är klarlagd i flera forskningsrapporter, ändå minskar antalet timmar med sång, både i förskollärarutbildningen och i förskolans verksamhet. Ambitionen är att pedagoger på förskolan ska få verktyg och fortbildning i hur man kan använda rätt röstläge för små barn.
– Det är ett barns rättighet att använda sin röst tillsammans med andra och att sjunga ut, med självförtroende, på den egna röstens villkor. Denna manifestation för barnrösten innebär att alla barn, från Norrbotten till Skåne, samtidigt, kommer sjunga om barns rätt till sin röst. Målet är att hundratusentals barnröster gör sina röster hörda, säger Anna-Carin Fogelqvist, projektledare för nationella Rösträtt, UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum.
Mer om Rösträtt – sång på förskolan
Rösträtt – sång på förskolan är ett nationellt samarbetsprojekt inom YAM Sweden (Regional Musik Sveriges verksamhet för barn och unga) och en del av rörelsen Sjungande barn, Kungliga Musikaliska Akademien. Projektsamordnare är Unga Musik i Syd Utvecklingscentrum med 13 anslutna regioner: Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen med Körcentrum Väst, Kultur-Gävleborg, Musik Hallandia, Länsmusiken i Stockholm, Musik Västernorrland, Musik i Blekinge, Länsmusiken Kalmar län, Västmanlandsmusiken, Norrbottensmusiken, Musik i Dalarna, Gotlandsmusiken, Scenkonst Sörmland och UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum.